top of page

Metoda Cambridge YLE

YOUNG LEARNERS

 


Metoda Cambridge pentru Young Learners este in principal caracterizata prin multa miscare asociata invatarii si foloseste metodele:

  • TPR- Total Physical Response,

  • Multi-sensory vocabulary drilling si

  • inteligence building games

 

A. Introducerea noului vocabular prin TPR comporta mai multe etape:

 

1. Multi-sensory vocabulary drilling

Cand prezentam o limba secundara tinerilor studenti (young learners - YLE) este crucial sa introducem cuvintele noi intr-un mod care activeaza cat mai multe canale sezoriale. Astfel intelesul noilor cuvinte este explicat intai prin poze care sunt insotite de rostirea lor de catre profesor si apoi sunt repetate. Adaugand miscare, cuvintele sunt consolidate si kinestezic. De exemplu atunci cand invata cuvantul “plane”, profesorul imita un avion incurajand copiii sa faca la fel. Apoi repeta de cateva ori acest proces intercaland si alte tipuri de secvente de invatare.

 

2. Touch the picture. Copiii au in fata fotografiile care reprezinta cuvintele noi (ex: car, train, plane);  profesorul rosteste un cuvant nou iar copilul atinge fotografia corespondenta

 

B. Exersarea vocabularului:

 

1. Hold up the picture

O alta secventa folosita este inmanarea unor fotografii copiilor care apoi le vor ridica si arata colegilor pe masura ce profesorul pronunta cuvintele corespondente fotografiilor.

 

2. Put the picture on the board & what’s missing?

Copiii vor aduce profesorului sau vor lipi pe tabla fotografiile pe masura ce profesorul le solicita, iar profesorul va omite unul sau doua cuvinte. Copiii vor descoperi apoi impreuna cu profesorul care dintre fotografii lipseste.

 

3. Read my lips

Profesorul simuleaza cuvintele iar copii vor citi pe buzele acestuia cuvantul rostit.

 

C. Consolidarea vocabularului si construirea inteligentei

 

1. Warm-up: how many; find the object; puzzles

Copiii isi consolideaza vocabularul cu ajutorul exercitiilor care ii ajuta sa isi imbunatateasca unele abilitati cognitive:, vor gasi obiecte ascunse in peisaje desenate pentru a-s dezvolta abilitatea de concentrare apoi vor numara obiectele si vor face exercittiile de desen din manual sau puzzle-uri cu cuvintele invatate.

 

2. Vocabulary drilling: secvente logice

Copii vor urmari o serie de secvente logice de imagini din manual care ii va ajuta sa consolideze combinatii de cuvinte. Acesata metoda activeaza vocabularul copiilor si in acelasi timp sustine gandirea structurala.

 

Pe langa acestea, in timpul cursurilor sunt folosite intensiv secventele audio, schetch-urile (video-uri cu personaje amuzante) si cantecele ritmate pentru prezentarea expresiilor intr-un mod motivant si util cultural. Acestea declanseaza entuziasmul copiilor si ii ajuta sa inteleaga foarte usor noile expresii in contexte de comunicare.

 

 

bottom of page